Γιώργος Καστρινάκης
Έχει προσφυώς επισημανθεί ότι αν οι Έλληνες είχαμε σταματήσει να φιλοσοφούμε θα είχαμε πάψει να είμαστε Έλληνες.
Επιστημες- Φιλοσοφια-Τεχνες-Θεολογια
Thursday, May 17th
Last update06:00:00 AM GMT
Γιώργος Καστρινάκης
Έχει προσφυώς επισημανθεί ότι αν οι Έλληνες είχαμε σταματήσει να φιλοσοφούμε θα είχαμε πάψει να είμαστε Έλληνες.
Γιώργος Κοντογιώργης
Η κρίση που διέρχεται ο κόσμος σήμερα επαναφέρει το ερώτημα: Εξακολουθεί ο ελληνικός κόσμος να είναι επίκαιρος; Μπορεί να βοηθήσει τον σημερινό άνθρωπο να κατανοήσει τον κόσμο της εποχής του, να δώσει απαντήσεις στα προβλήματα που αντιμετωπίζει ή, ενδεχομένως, να του υποδείξει το μέλλον;
Αναθεωρώντας τον τρόπο που ορίζουμε θεμελιώδεις έννοιες, όπως η δημοκρατία, η αντιπροσώπευση, η ελευθερία και τα δικαιώματα, η πολιτική, η εργασία, το παγκόσμιο σύστημα, ή φαινόμενα, όπως ο πόλεμος και η ειρήνη, η παγκοσμιοποίηση, η οικονομική αγορά, ο καθηγητής Γιώργος Κοντογιώργης προσεγγίζει τον Ελληνισμό ως κοσμοσύστημα. Παράλληλα, δίνει μέσα από τη σειρά των διαλέξεων του το κλειδί για την κατανόηση του σύγχρονου κόσμου, υπό το πρίσμα του μέλλοντος, που διδάσκει ο Ελληνισμός.
17 Ιανουαρίου - 21 Φεβρουαρίου, Χώρος Αμφιθέατρο Ιδρύματος Β & Μ Θεοχαράκη
Ηλίας Παπαγιαννόπουλος
Το εκλογικό αποτέλεσμα μάς ξάφνιασε όλους∙ αυτή η αίσθηση αποτελεί όμως και το μόνο αναμφίβολο εδώ. Διότι ο εκλογικός χάρτης που προέκυψε αποτελεί μια εικόνα. Και η εικόνα αυτή, όπως κάθε άλλη, χρειάζεται ερμηνεία. Ειδικά από τη στιγμή που αυτή συγκροτείται από τόσο αντιθετικές τάσεις, μοιάζει απαραίτητο να μη βιαστούμε να την ερμηνεύσουμε ως μονοσήμαντη έκφραση μιας ενιαίας κοινωνικοπολιτικής τάσης, ενός σαφούς, αποφασιστικού αιτήματος, και πιθανώς να πρέπει να την διαβάσουμε αντί αυτών στην αμφισημία και στην βαθιά αμφιθυμία της.
Μπορούμε να συλλάβουμε την αμφιθυμία αυτή ξεκινώντας από το εξής ερώτημα: είναι άραγε βέβαιο ότι το απρόσμενο αποτέλεσμα της κάλπης εκφράζει την επιθυμία ενός λαού να αλλάξει; Να αλλάξει τι ακριβώς; Το κρίσιμο ζήτημα εδώ είναι πως μια ορισμένη πολιτική αλλαγή μπορεί, υπό προϋποθέσεις και σε συγκεκριμένες συνθήκες, να υποκρύπτει την άρνηση μιας κοινωνικής αλλαγής∙ να ενσαρκώνει δηλαδή την ίδια την αντίσταση σε μια πραγματική αλλαγή του συλλογικού εαυτού. Ας σκεφτούμε το παράδειγμα ενός ανθρώπου που, ενώπιον μιας αποφασιστικής εσωτερικής αλλαγής η οποία βρίσκεται στο κατώφλι αν όχι ήδη καθοδόν, επιλέγει να αντικαταστήσει τους όρους που τον δεσμεύουν στην αλλαγή. Αλλάζοντας ό,τι του θυμίζει τον εκκρεμή και αποσταθεροποιημένο εαυτό του μπορεί να ακυρώσει την διαταραχή της επερχόμενης δομικής αλλαγής του και να επιστρέψει στον παλιό, γνώριμο πλην ψεύτικο εαυτό του. Ένα τέτοιο φαινόμενο μπορεί να είναι πολύ εντονότερο στο επίπεδο των συλλογικών υποκειμένων, εκεί όπου η εξουσία λειτουργεί συχνά ως προνομιακός καθρέφτης των ατόμων - και είναι πολύ εύκολο να αλλάξουμε τον καθρέφτη μας ακριβώς για να μην αλλάξουμε εμείς οι ίδιοι.
Ο Χρ. Γιανναράς για τις πολιτικές εξελίξεις στις ...
Μια Νηφάλια Ελλαδική Διαγνωστική. - Εξαιρε...
Φιλοσοφία και καθημερινότητα
ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΟ - «ὅποιος ἐλέγχει τὸ παρόν [...
Φιλοσοφία και καθημερινότητα
Περι Ραμφου - αξιζει κανεις να μελετησει τ...
Ὅμηρος ἀντὶ "Χρυσῆς Αὐγῆς"
ἔνα ἄλλο βιβλίο σχετικὰ μὲ τὴν μεταφορὰ...
Ο Χρ. Γιανναράς για τις πολιτικές εξελίξεις στις ...
Κυριε Σαχινη, Καθησα και ακουσα για δευτερ...
Χριστιανός του 21oυ αιώνα
Ο χριστιανός πολιτικός είναι ασυμβίβαστος ...
Ο Χρ. Γιανναράς για τις πολιτικές εξελίξεις στις ...
Ένας σκεφτόμενος, συμπαθής κύριος με στοιχ...
Ὅμηρος ἀντὶ "Χρυσῆς Αὐγῆς"
ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΟ! - Εὐχαριστοῦμε πολὺ τὸν κ. Κωσ...
Ὅμηρος ἀντὶ "Χρυσῆς Αὐγῆς"
Χάιλ Τζάρτζανε Αχιλλεύ! - από τα ΒΟΜΒΙΔΙΑ ...
Υπέρβαση της μεταπολίτευσης - ή επανάληψή της;
Με την ευκαιρία της οικονομικής κρίσης δόθ...
Υπέρβαση της μεταπολίτευσης - ή επανάληψή της;
Μα και βέβαια δεν πρόκειται για βαθειά αλλ...
Ὅμηρος ἀντὶ "Χρυσῆς Αὐγῆς"
Ἴσως, τελικά, τὸ ταρακούνημα τῆς ΧΑ νὰ μᾶς...